Bohr maskiner

National Museum of Nuclear Science & History, også kaldet Atommuseet, i Albuquerque, New Mexico, har reddet to meget spændende biler fra en lokal skrothandel.

2753788551_a8bb966a5a

1941 Packard Clipper limousine

 

Udbombet ?

Udbombet ?

 Den ene er en 1941 Packard Clipper Limousine, med special karrosse af Fitzjohn Coach Works, og den anden er en 1942 Plymouth sedan. At de to køretøjer er sjældne i sig selv er der ingen tvivl om, men det der gør dem interessante er deres tilknytning til verdenshistorien.

Packarden fragtede de mange fysikere og andre der arbejdede på det top hemmelige projekt Manhatten i New Mexico’s ørken, fra togstationen i Lamy ud til testcenteret nær Los Alamos. 

Som Clipperen så ud den gang

Som Clipperen så ud den gang

 Som nogle vil vide så var en af de mange specialister der blev hentet ind til projektet, den store danske fysiker Niels Bohr. Bohr har senere forklaret at han var bekymret for en den multinationale atomoprustning, han har også fortalt at den bekymring var hans andel i projektet, han mente at amerikanerne sagtens kunne bygge atombomben uden hans hjælp.

13. juli 1945, Plutonium kernerne læses

13. juli 1945, Plutonium kernerne læses

 Plymouth’en er en af de sjælne ’42 modeller, og er den der blev brugt til at køre de to ladninger plutonium ud til Trinity test stedet den 13 juli 1945, nøgle ingredienserne til den første atombombe, og det der i sidste ende betød enden på 2. verdenskrig.

Niels Bohr blev siden slået til ridder af elefantordenen, og gik aktivt ind i den fredelige udnyttelse af atomenergien, blandt andet gennem oprettelsen af forsøgscenteret på Risø.

Som tak for indsatsen overrakte den amerikanske regering ham en 1947 Buick, som efter sigende skulle befinde sig på sydfyn, dog i en noget miserabel forfatning.

Via Autoblog

“En ekspert er en person, der har begået alle de fejl, som det er muligt at begå indenfor et begrænset område.”

Niels Bohr

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Danske Nyheder, Internationale Nyheder

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s