Chapter 11 ?

Den af den amerikanske præsident udpegede komite, eller task force, der skal overvåge redningsplanerne for General Motors og Chrysler, og sikre at de mange skattekroner ikke forsvinder ud i den blå luft, har gennemgået GM’s plan og kommet frem med 5 punkter hvor redningsplanen simpelthen ikke er skarp nok.

Måske er det vejen frem at gå ned

Måske er det vejen frem at gå ned

Komiteen siger at det vil blive meget svært for GM at leve op til planerne, med mindre de sætter sig for at rekonstruere hele koncernen. På disse fem punkter skal der strammes meget mere op end der  lagt op til i den overlevelsesplan der er lagt frem for komiteen.

1) Markedsandel

2) Prisniveau

3) Forhandlernet

4) Produktudbud

5) Passiver

Hvad angår markedsandele, så håber GM at opnå en andel på 19,1 % i år 2014, selv om det er en nedgang fra 21,5 % i 2008, så mener komiteen ikke at det er realistisk med så flad en kurve, da “GM har tabt markedsandele i årevis”.

Komiteen har ikke fundet noget i GM’s overlevelses planer om det fremtidige prisniveau, og har derfor draget deres egne konklusioner. GM vil søge at fastholde en avance på 30,4% hvillet komiteen ikke finder er realistisk.

Selv om GM har planer om at nedbringe produktudbudet til kun fire mærker, Chevrolet, Cadillac, Buick og GMC, samt et noget amputeret Pontiac, så mener komiteen at planen  er langt fra aggresiv nok. Det er planen at nedbringe antalet af  dealere fra 6.246 til 4.100 inden 2014. GM siger også at de tjener 90% af deres penge på de fire mærker, men der siger komiteen at GM sætter deres lid til et marked med store trucks og SUV’ere, et marked der er på vej til at skifte over mod mindre og mere økonomiske biler. GM’s store fremtidshåb er el/hybrid bilen Volt, som komiteen finder lovende, men dog alt for dyr til at opnå den kommercielle succes der håbes på.

Legacy liabilities som vist nok kan oversættes som “nedarvede passiver”, handler blandt andet om den pensionsfond at GM har lavet sammen med fagforeningen for et antal år siden, og som GM ind til videre forgæves har forsøgt at få nedbragt ved at arbejderne skal tage halvdelen i medarbejderaktier. Pensionsfonden havde $ 84 milliarder i aktiver i 2008, men $104 milliarder året før. Pensionskassen har haft en tilbagebetaling på deres investeringer i 2008 på 87%, medens den i 2007 var på 124%.

Bare for at leve op til de krav der er til at finansiere passiverne skal GM sælge 900.000 flere biler om året, hvilket komiteen mener vil blive meget svært uden en kraftig omorgansiering af firmaet.

Dette svar fra komiteen gør at det ser ud som at en betalingstandsning og en rekonstruering af hele koncernen kan være en lovformelig udvej. Præsident Barrack Obama, sagde tidligere på dagen at folk ikke skal frygte garantien på deres nye bil, at folk rolig kan investere i et nyt køretøj, for selv om firmaet bag går ned så skal den amerikanske stat nok tage sig af garantien.

Hvad med Ford er der flere der spørger sig. Ford har ind til videre har holdt sig ude af slåskampen om skattekronerne, og fremstår i medierne som et sundt firma uden de finansielle problemer resten af industrien kæmper med. Det er der en god grund til, Ford er for længe siden blevet belånt op til over ørene, hver en ringgaffelnøgle, hver en kuglepen, og hver eneste mursten i Ford koncernens fabrikker er pantsat for det maksimale beløb, og alle pengene stoppet i en gigantisk pengetank af Joachim Von And’ske proportioner.

Via Automotive News (Sub)

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Chrysler Corporation, General Motors, Internationale Nyheder

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s